Logo klein

Disclaimer

Contra-indicaties bij massage:

Wat zijn contra-indicaties?

Bij een algehele contra-indicatie gaan we ervan uit dat de persoon/cliënt niet gemasseerd mag worden. Wij leggen hierbij ook uit waarom niet en wanneer je toestemming van een arts dient te vragen.

Zwangerschap is een contra-indicatie!

Waarom? Behalve met massage ben ik door het lichaam te masseren acupunten aan het behandelen.

In de acupressuur of acupunctuur worden er punten op de onderrug, maar ook op de onderarmen, onderbenen, handen en voeten behandeld om weeën op te wekken. Deze punten bij een massage worden ook behandelt en kunnen hormonen gestimuleerd worden. 

Daarbij worden er door een massage te ondergaan gifstoffen afgevoerd die in het lichaam zijn opgeslagen. Hierdoor kan de cliënt moe zijn na een behandeling en zelfs de urine kan donkerder van kleur zijn. Door een zwangere vrouw te masseren krijgt de foetus dus ook deze gifstoffen te verwerken.

Kanker

Kanker is geen absolute contra-indicatie. Wanneer de cliënt kanker heeft vraag ik altijd toestemming van de behandelende arts.

Massage tijdens de chemo

Tijdens een chemokuur geef ik geen massage! Waarom? Het lichaam heeft een zelfgenezend vermogen en door een behandeling toe te passen gaat het lichaam proberen alle gifstoffen eruit te gooien. Hierdoor kan de cliënt een reactie hebben op een massage en moe zijn, misselijk en/of zelfs hoofdpijn krijgen.

Griep

Ook bij griep en koorts geld het bovenstaande fenomeen van het zelf genezend vermogen, de cliënt kan zich dus nog zieker gaan voelen

Trombose

Cliënten met trombose mogen niet gemasseerd worden! Heeft de cliënt echter hiervoor medicatie (bloedverdunners) dan mag er wel gemasseerd worden. Deze cliënten kunnen snel blauwe plekken krijgen. Wanneer de cliënt trombose heeft vraag ik altijd toestemming van de behandelende arts.

Allergie en massage

Er wordt altijd aan de cliënt gevraagd naar allergieën. Hierop kan ik de massageolie op afstemmen. 

Plaatselijke contra-indicaties

Plaatselijke contra-indicaties zijn plekken op het lichaam waar niet op gemasseerd mag worden:

  •  Eczeem
  •  Psoriasis
  •  Spataderen
  •  Open wonden
  •  Actieve acne
  •  Voetschimmel (Deze worden gemasseerd met latex handschoenen)